Apr 10, 2006

PEOP naftovod


EU Market - Specijalno izdanje - Energetika


PAN-EVROPSKI NAFTOVOD

Skorašnji razvoj situacije na tržištu sirove nafte upućuje na dugoročno veću tražnju od ponude i cene na višem nivou. U ovim uslovima obezbedjenje izvora i logistike snabdevanja postaje strateški važno za Evropske zemlje

Kaspijski region obiluje novim nalazištima nafte, koja spadaju u red lakih nafti, pogodnih za evropsko i američko tržište - na kojima raste tražnja za belim derivatima. Procene govore o značajnom rastu proizvodnje sirove nafte u ovom regionu, u bliskoj budućnosti, ali i o budućim logističkim problemima. Nafta iz ovog regiona transportuje se kopnenim putem u svim pravcima - ali geografski najbliže veliko tržište predstavlja Evropa. 

Kaspijska i ruska nafa u Evropu danas stiže preko Crnog mora i uskih turskih moreuza - Bosfor i Dardanele, ispred kojih tankeri na prolaz čekaju nekad i više od 20 dana. Dokazano je da se moraju razviti alternativne izvozne trase kako bi se osiguralo snabdevanje sirovom naftom iz Kaspijskog regiona i premostio ekološki i navigaciono osetljiv Bosforski moreuz.


Konkurentni pravci i prednosti PEOP projekta

U ovom trenutku postoje nekoliko konkurentskih projekata: 

  • Burgas–Alexandropulis
  • Burgas–Vlora
  • naftovod paralelan sa turskim moreuzima

Prva tri pravca imaju svojih prednosti, ali sve ove opcije imaju problem dubine krajnje luke, kao i činjenicu da dovode naftu do tačaka daleko od krajnjeg tržišta. 

Predloženi Pan Evropski naftovod je osmišljen kao ekonomičan sistem za transport sirove nafte od postojećih naftnih terminala u Crnomorskoj luci Konstanca u Rumuniji, preko rafinerija u Srbiji i Hrvatskoj, do Trsta, koji je ulazna tačka Transalpskog naftovoda (TAL) koji snabdeva rafinerije centralne Evrope, sa mogućnošću produženja do Venecije i povezivanja sa italijanskom mrežom naftovoda.

Prednosti trase PEOP naftovoda u poredjenju sa drugim trasama su:

  • lokacija, jer bi se kaspijska i ruska nafta dovele do severnog Jadrana, uz direktnu vezu sa Transalpskim naftovodom
  • ekološki aspekt, jer bi se izgradnjom naftovoda smanjio broj tankera koji dolaze u severni Jadran zato što bi se nafta koja se sada doprema u luku Trst morskim putem, transportovala kopnenim putem
  • Pan Evropski naftovod koristio bi se za transport različitih tipova sirove nafte - i ruske i kaspijske
  • trošak transporta naftovodom bi bio konkurentan u odnosu na postojeće načine transporta.



Institucionalni razvoj

Projekat razvoja PEOP naftovoda je započet u septembru 2002.godine kada su Rumunija, Hrvatska i Srbija i Crna Gora potpisale Protokol koji predstavlja međudržavni sporazum o transportu nafte i gasa ka Evropi, a finansira ga Evropska unija. 

Studija Hill konzorcijuma je dokazala fizibilinost projekta, njegov značaj za snabdevanje Evrope i analizirala tri mogućnosti kapaciteta naftovoda: 40, 60 i 90 miliona tona godišnje. Preliminarne ocene pokazuju da je najrealnija opcija sa kapacitetom od 60 miliona tona, u kom slučaju bi potrebna investicija za izgradnju naftovoda iznosila oko 2,2 milijarde dolara.


Značaj PEOP projekta za zemlje učesnice


  • Ušteda na transportnim troškovima sirove nafte je procenjena na 40% od sadašnjih troškova transporta nafte (moguća ušteda preko 30 miliona dolara godišnje)
  • Pan Evropski naftovod bi stvorio tržište sa novom kotacijom za kaspijsku i rusku naftu u severnom delu Jadranskog mora, stvarajući uslove za razvoj trgovačkih i ostalih usluga kao i mogućnost za snižavanje cena.
  • Povećanje količine sirove nafte u regionu, u odnosu na lokalnu tražnju bi dovelo do sniženja cena sirove nafte
  • Prednosti od stranih direktnih investicija: Donosi ugovore domaćim podizvodjačima (primer BTC projekat je za godinu dana doneo lokalnim podizovodjačima ugovore u ukupnoj vrednosti oko 230 miliona dolara), povećava zaposlenost i dohodak (efekat multiplikatora), povećava budžetske prihode
  • Povoljan politički signal: Konkretan primer uspešne regionalne saradnje (preduslov za dalje integracije), istinski znak poverenja medjunarodne zajednice u generalnu stabilnost zemlje.



Sledeći koraci u razvoju PEOP projekta

Glavni zadataka u daljem razvoju PEOP projekta je donošenje odluke o osnivanju kompanije koja će raditi da na daljem razvoju projekta. Kompanija treba da obezbedi sve potrebne studije, prava prolaska, dozvole i slično, medjudržavne sporazume kako bi projekat mogao biti ponudjen mogućim investitorima (naftne kompanije i medjunarodne finansijske institucije).

Predvidjeno je da nova kompanije bude osnovana na principu Public - Private Partnership (već postoji zainteresovani privatni kapital u Italiji spreman da investira u ovu fazu projekta), uz učešće država ili njihovih nacionalnih kompanija.

No comments:

Post a Comment